در عصر حاضر که دنیا با افزایش جمعیت و کمبود منابع روبرو شده است، کشاورزی یکی از صنایعی است به حساب میآید که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. یکی از مهمترین و کلیدیترین فعالیتهایی که در کشاورزی صورت میگیرد و نقش بسیار مهمی در کاشت انواع محصولات دارد، آبیاری است. آبیاری زمینها و مزارع کشاورزی مهمترین مسئلهای است که در این صنعت مطرح میشود. با توجه به کمبود منابع آبی در سالهای اخیر و همچنین خشکسالیهای طولانی مدت، استفاده از لوله پلیکا کشاورزی به منظور آبیاری مزارع و گلخانهها رواج پیدا کرده است. لوله پلی اتیلن یا پلیکا خواص و ویژگیهای متعددی دارد که آن را به بهترین گزینه برای آبیاری در کشاورزی تبدیل کرده است.
لوله پلیکا کشاورزی چیست؟
لوله پلیکا کشاورزی به لولههایی گفته میشود که از جنس لوله پلی اتیلن ساخته شده و به منظور آبیاری در کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از مهمترین مسائل برای کشاورزان ورودی آب به زمینهای کشاورزی است زیرا در صورتی که آب با فشار وارد زمین شود، در یک نقطه جمع شده و در نهایت باعث ا بین رفتن محصولات و ضرر و زیان برای کشاورز میشود. به همین دلیل لولهکشی مناسب برای انتقال آب مورد نیاز به زمینهای کشاورزی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و میتواند مشکلات آبیاری را به کمترین میزان برساند تا باعث افزایش تولید شود. بهترین راه حل برای ایجاد این شرایط استفاده از لوله پلی اتیلن در کشاورزی است.
لوله پلی اتیلن کشاورزی یا لوله پلی اتیلن آبرسانی به گونهای طراحی و تولید میشود که برای آبرسانی و آبیاری اراضی کشاورزی مناسب است. استفاده از این لولهها برای آبیاری زمینهای کشاورزی تحول عظیمی در این صنعت ایجاد کرده است. اما مهمترین مزیت استفاده از لوله پلیکا کشاورزی صرفهجویی در مصرف آب به میزان قابل توجه است.
اهمیت استفاده از لوله پلیکا کشاورزی
لوله UPVC مناسب کشاورزی به منظور صرفهجویی و مصرف بهینه آب در مصارف کشاورزی تولید میشود که میتوان از آنها در روشهای مدرن آبیاری استفاده کرد. انتقال و کنترل آب به وسیله اتصالات پلی اتیلن در کشاورزی روز به روز در حال توسعه بوده و از این لولهها و اتصالات پلی اتیلن در انواع مختلف روشهای آبیاری مدرن در کشاورزی استفاده میشود. آبیاری تحت فشار، آبیاری به وسیله نوار آبیاری، آبیاری بارانی و آبیاری موضعی از جمله روشهای مدرن آبیاری در کشاورزی هستند که از لوله پلیکا کشاورزی در آنها استفاده میشود. از لوله آبرسانی کشاورزی ساخته شده با پلی اتیلن در روشهای سنتی آبیاری و آبیاری سطحی نیز استفاده میشود تا به این ترتیب از تبخیر و فرو رفتن آب در خاک جلوگیری شود.
مزایای استفاده از لوله پلیکا کشاورزی
استفاده از لوله و اتصالات پلیکا کشاورزی به منظور آبیاری مزارع از مزیتهایی برخوردار است که از جمله مهمترین مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بالا در برابر محلولهای شیمیایی
- توانایی بازتابش نور خورشید
- طول عمر و دوام بالا
- مقاومت بالا در برابر اشعه ماوراء بنفش و ترک خوردگی
- کیفیت بالا و چگالی کم، وزن سبک و سهولت حمل و نقل به دلیل استفاده از رزین پلی اتیلن در ساخت آنها
- مقاومت در برابر تغییرات و شرایط جوی مختلف
- استفاده و کاربری آسان در زمینهای کشاورزی به دلیل انعطافپذیری بالا
- مقاومت بالا در برابر عبور ماشین آلات و سایر ابزارآلات کشاورزی
- مقاومت در برابر فشار بالای آب
- هزینه نصب و نگهداری مناسب و مقرون به صرفه
- قابلیت استفاده برای انتقال کود و سموم شیمیایی
- کاهش قابل توجه میزان نشتی آب و صرفهجویی در مصرف
کاهش خطر از کار افتادگی سیستم آبرسانی
از لوله پلیکا کشاورزی، بیشتر در کدام مناطق استفاده میشود؟
با توجه به مناسب بودن قیمت لوله پلی اتیلن کشاورزی و سایر ویژگیهای آن، از این لولهها بیشتر در مناطقی استفاده میشود که از ظرفیت آب کمی برخوردار هستند. در این مناطق کشاورزان مجبور هستند که محصولات کشاورزی خود را با کمترین حجم آب مصرف پرورش دهند. به همین دلیل استفاده از لولههای پلی اتیلن از جمله تبدیل پلیکا کشاورزی و سیفون پلیکا کشاورزی در این مناطق رو به بهبود و توسعه است. استفاده از سیستمهای نوین آبیاری کشاورزی در این مناطق شرایطی را فراهم کرده است که استفاده از این نوع لولهها در این مناطق رو به افزایش باشد.
برای اس
کاربرد لوله پلیکا کشاورزی
لولههای پلی اتیلن مناسب کشاورزی به دلیل خواص و ویژگیهایی که دارند از کاربردهای مختلف و متنوعی در این صنعت برخوردار هستند. از جمله مهمترین کاربردهای این لولهها در کشاورزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتقال آب کشاورزی از قنات به استخر
- انتقال آب کشاورزی به منابع مختلف
- ذخیره آب کشاورزی برای منابع
- استفاده در سیستمهای نوین آبیاری کشاورزی مانند سیستم آبیاری فشار
- استفاده در سیستم آبیاری قطرهای
- استفاده در زهکشی زمینهای کشاورزی
سایزهای متداول لوله پلیکا کشاورزی
معمولترین سایزها لوله پلیکا کشاورزی که مورد استفاده قرار میگیرد، سایزهای 4 و 2 اینچی (یا لولههای 110 و 63 هستند). از لولههای 4 اینچی یا 110 معمولا به عنوان شاه لوله یا لوله خط اصلی استفاده میَود. از لولههای 63 یا 2 اینچی نیز به طور معمول برای مسیرهای منشعب از لوله اصلی استفاده میشود. در صورتی که برای آبیاری نیاز به انشعاب گرفتن از لولههای 63 باشد، در این حالت برای آبیاری قطرهای از لولههای 16 استفاده میکنند که معمولا شیرآلات قطرهای یا نوار تیپ قطرهای به آن متصل میشود.
آیا نصب لوله پلیکا کشاوری آسان است؟
یکی از مهمترین و اصلیترین ویژگیهای لوله پلیکا کشاورزی نصب راحت و آسان آنها به حساب میآید. این لولهها در سایزهای کوجک معمولا دارای کلافهای 50، 100 و 150 متری هستند. این لولهها با اتصالات متنوعی تولید میشوند که به طور مثال میتوان به اتصالات رزوهای اشاره کرد که نیاز به هیچگونه ابزارآلاتی ندارند. به همین دلیل استفاده از لولههای پلی اتیلن برای آبیاری زمینهای کشاورزی به خصوص زمینهای اجارهای بهترین گزینه است زیرا کشاورز میتواند به راحتی تأسیسات و لولهها را از زمین جمعآوری کرده و در زمین دیگری از آنها استفاده کند.
همانطور که گفته شد روشهای مختلفی برای نصب لوله پلیکا کشاورزی وجود دارد که بسته به سایز لولهها میتوان از هر یک از این روشها برای اتصالات پلیکا کشاورزی استفاده کرد. مهمترین روشهای اتصال این لولهها به شرح زیر است:
- جوش لب به لب پلی اتیلنی (برای لولههای 160 تا 165 میلیمتری کاربرد دارد)
- اتصالات رزوهای (برای اتصال لولههایی با سایز 20، 25، 50، 90 و 110 میلیمتری کاربرد دارد)
- اتصالات پیچ و مهرهای یا رینگ و فلنج (برای اتصال لولههای سایز بالا به کار گرفته میشود)
کاربرد لوله پلیکا کشاورزی در زهکشی زمین
یکی از اقدامات مهم و اساسی در زمینهای کشاورزی که میتوان از جمع شدن آب اضافی در زمین و خراب شدن محصولات جلوگیری کند، زهکشی زمین است. به همین دلیل بهترین راه برای خارج کردن آب اضافه از زمینهای زراعی استفاده از لوله پلیکا کشاورزی به عنوان لولههای سیستم زهکشی است. هر چند در سالهای اخیر به دلیل اجرای سیستمهای مصرف بهینه آب، زهکشی زمین زراعی نسبت به قبل کمی کمرنگ شده است، اما در شالیزارها همچنان زهکشی اجرا شده و کاربرد دارد. با توجه به اینکه لولههای پلی اتیلن از انعطاف بالایی برخوردار بوده و در برابر ساییدگی و خمیدگی مقاوم هستند، بهترین گزینه برای استفاده در سیستم زهکشی به حساب میآیند.
قیمت لوله پلیکا کشاورزی به چه عواملی بستگی دارد؟
یکی از عواملی که در تعیین قیمت نهایی لوله پلیکا کشاورزی تأثیر میگذارد، قطر و فشار لوله است. لولههای پلی اتیلن که برای آبیاری در کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند معمولا لولههای سایز 16، 63 و 110 میلیمتری هستند که بر این اساس قیمت متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. به همین دلیل کشاورزان باید بر اساس نیازهای خود نسبت به خرید لوله در سایزهای مختلف اقدام کنند.
یکی دیگر از عوامل مؤثر بر قیمت لوله آبرسانی کشاورزی از نوع پلی اتیلن، فشار کاری لوله است. در واقع هرچه فشار کاری لوله پلیکا کشاورزی بالاتر باشد، در نتیجه وزن آن بالاتر رفته و در نهایت باعث بالارفتن قیمت آن نیز میشود. لولههای پلی اتیلن معمولا در بازه 2.5 بار تا 20 بار کاری تولید و عرضه میشوند که کشاورزان بر اساس نیاز خود میتوانند نسبت به خرید لوله مورد نظر خود اقدام کنند.
قیمت لوله پلیکا کشاورزی معمولا بر اساس متر محاسبه میشود. در واقع اینکه خریدار چه لولهای را با چه میزان قطر خریداری میکند برای کارخانههای سازنده لوله اهمیت ندارد. نکته حائز اهمیت برای کارخانههای تولیدی مقدار مواد اولیهای است که برای ساخت هر مطر لوله مورد مصرف قرار گرفته است.
کلام آخر
با توجه به شرایط خشکسالی و تنشهای آبی سالهای اخیر در جهان به خصوص ایران، استفاده صحیح از منابع آبی به دلیل کمبود منابع در آبیاری زمینهای زراعی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این شرایط باید تدابیری اتخاذ شود که با استفاده از روشهای نوین آبیاری مانند آبیاری تحت فشار، آبیاری قطرهای و غیره بتوان به میزان قابل توجهی در مصرف آب کشاورزی صرفهجویی کرد. لوله پلیکا کشاورزی یکی از بهترین لولههای مورد استفاده در روشهای نوین آبیاری زمینهای زراعی هستند. این لوله از ویژگیهایی برخوردار هستند که با کاهش هدر رفت و نشت آب میتوانند در زمینه صرفهجویی در مصرف آب کشاورزی، نقش مؤثری ایفا کنند.