لوله گالوانیزه نوعی لوله فولادی انتقال است که در مدلهای درزدار و بدون درز تولید و عرضه میگردد. طی عملیات گالوانیزاسیون این لوله فولادی را با لایهای از فلز روی میپوشانند که آن را در برابر خوردگی، زنگ زدگی و آسیبپذیری مقاوم میکند. با این حال قرار گرفتن مداوم این لولهها در معرض سیالات خورنده و نمک موجود در مایعات باعث سرعت بیشتر در روند خورندگی آنها میشود.
قابلیتهای موجود در این لولهها سبب شده تا در صنایع مختلف از آنها استفاده شود. لوله گالوانیزه از لحاظ جنس و نوع فلز در دو نوع آهنی و فولادی تولید میشود. پوشش گالوانیزه باعث میشود تا طول عمر لوله افزایش یافته و بتوان از آن برای کاربردهای مختلف بهره برد. روش روی اندود کردن این لولهها نیز به دو نوع سرد و گرم تقسیمبندی میشود که در ادامه مقاله لوله گالوانیزه چیست، مفصل به آنها میپردازیم.
لوله گالوانیزه گرم
لوله فولادی در مرحله اول کاملا سخت کاری شده و برای جلوگیری از اکسیداسیون یا زنگ زدگی آن را به محلول کلرید روی یا کلرید آمونیوم آغشته میکنند. زمانی که عنصر روی درون حوضچه ذوب شود و به نقطه جوش برسد، لوله فولادی را در آن میغلطانند. با توجه به اینکه دما در این فرایند بسیار بالا و برابر با 460 درجه سانتیگراد است مولکولهای روی و فولاد با هم درگیر شده و تحت واکنشهای شیمیایی و فیزیکی پیچیده، ساختاری از آلیاژ روی-آهن را تولید میکنند.
این ساختار به دلیل یکپارچه شدن لایه روی و لوله فولادی از مقاومت بالایی در برابر خوردگی برخوردار خواهد بود. لوله گالوانیزه فولادی از مزایای آبکاری یکنواخت با میزان چسبندگی قوی و عمری بین 25 تا 30 سال بهره میبرد. در این روش ضخامت لایه گالوانیزه بین 40 تا 120 میکرون خواهد بود. از لولههایی که با این روش تهیه میشوند در بخشهای مختلفی از صنایع و بخش گستردهای از زندگی روزمره ما استفاده میشود که برای خرید این لوله ها می توانید به سایت حیات ایران مراجعه کنید.
لوله گالوانیزه سرد
در روش گالوانیزه سرد که در دمای پایینتری نسبت به روش گرم انجام میشود نمک روی را درون محلول آبی یا اسیدی ریخته و روی لوله اسپری میکنند. با توجه به اینکه لایه روی تنها به صورت سطحی لوله را میپوشاند و ضخامتی بین 25 تا 30 میکرون دارد، لوله گالوانیزه مقاومت بالایی نخواهد داشت. در صورت ایجاد خراش عمیق روی سطح لوله، لایه زیرین آسیب پذیر شده و دچار زنگ زدگی میشود.
به دلیل استحکام پایین این نوع لولهها بیشترین عمر آنها در محیط مرطوب تا 7 سال خواهد بود. مقاومت پایین در این روش باعث شده تا لوله گالوانیزه سرد در برابر خوردگی، ضربه و حتی سایش بسیار ضعیف عمل کند. به همین دلیل بیشتر از این روش در صنایع ساخت خودرو، پیچ، مهره و قطعه سازی و پوشش دهی فلزات برای مصارف بهداشتی بکار گرفته میشود.
ویژگی لوله گالوانیزه
لوله گالوانیزه از نوع درزدار است و به طور معمول در طول 6 متر و قطرهای مختلفی بین 1 تا 8 اینچ تولید میشود. ضخامت این لوله نیز بین 2 تا 5 میلیمتر متغیر است. این لوله را از لحاظ جنس یا از فولاد نرم یا از آهن سفید نورد میسازند. تفاوت لوله گالوانیزه فولادی و آهنی در سبک و براق بودن نوع فولادی است. این لولهها از لحاظ وزنی در سه کلاس سبک، متوسط و سنگین تولید میشوند که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند.
از مهمترین ویژگی این لولهها میتوان به مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی، خوردگی و ضربه و ساختاری یکپارچه اشاره کرد. این لولهها قابلیت ذوب شدن در کورههای حرارتی و تولید مجدد را دارند و یا به عبارتی قابل بازیافت هستند. همچنین بهراحتی ترک نمیخورند و در برابر سایش نیز مقاومند.
مزایای لوله گالوانیزه
همانگونه که گفته شد لوله گالوانیزه دارای مقاومت بالایی در برابر فشار و خوردگیهای محیطی است. استفاده از روی برای گالوانیزاسیون باعث شده قیمت آن نسبت به دیگر لولههای مقاوم در برابر خوردگی کمتر باشد. داشتن طول عمر بالا بسته به کیفیت ساخت و نوع استفاده از لوله بین 10 تا 50 سال مزیت دیگری است که میتوان به آن اشاره داشت. در ادامه به سایر مزایای این لوله اشاره میکنیم:
- ضریب انبساط طولی پایین
- عدم نفوذ اکسیژن در لوله و مقاومت در برابر زنگ زدگی
- قابلیت خود ترمیمی در نقاط صدمه دیده کوچک
- آسان بودن بازرسی لولهها از طریق چشم و تست ضخامت با دستگاه
- ثابت بودن قطر لوله در سرما و گرمای زیاد
- انعطافپذیری بالا در برابر تغییرات دمایی
- مقاومت در برابر رطوبت، فشار، ارتعاش، ضربه، حرارت و حریق
- هزینه تعمیر، تعویض و نگهداری مناسب
کاربردهای لوله گالوانیزه
امروزه به دلیل وجود برخی لولههای دیگر همچون لوله پلی اتیلن ممکن است تصور کنید که لوله گالوانیزه فقط برای کاربردهای خاص و محدودی تولید میشوند؛ اما اینطور نیست. وجود لایه محافظ روی در لوله گالوانیزه باعث شده تا نوع برتری نسبت به لولههای آهنی و فولادی داشته باشد. درست است که معمولا برای بخشهای زیرزمینی از این لولهها استفاده نمیشود؛ اما کاربردهای بسیاری در بخشهای مختلف دارد که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
لوله کشی و لولههای انتقال
بر خلاف لوله پلی اتیلن آبرسانی که بیشتر در پروژههای آبیاری و انتقال آب استفاده میشود، لوله گالوانیزه برای انتقال انواع مواد کاربرد دارد. به طور معمول از این لولهها برای انتقال سیالات، مایعات، مواد نفتی، گاز و حتی مواد شیمیایی سبک استفاده میشود. از آنجا که این لولهها در برابر جریان مایعات داغ و سرما مقاوم بوده و تغییر شکل نمیدهند از آنها در سیستم انتقال آب نیز بکار گرفته میشود.
به دلیل مقاومت بالای این لولهها در برابر شرایط آب و هوایی سخت معمولا در فضاهای باز و شرایط جوی نامناسب کاربرد بسیاری دارند. طول عمر و میزان ماندگاری این لولهها به طور مستقیم با محل نصب و نوع شرایط منطقهای آن در ارتباط است. برای مثال ضخامت لایهای از روی که سطح آن را پوشانده، نزدیک بودن به شبکههای برق، نوع مواد انتقالی از داخل آن و بسیاری از موارد دیگر میتوانند باعث کوتاه شدن عمر لولهها شوند.
سازههای فلزی
استفاده در ساخت سازههای فلزی که در فضای آزاد اجرا میشوند نوع دیگری از کاربرد لوله گالوانیزه است. این لوله به دلیل مقاومت بالایی که در برابر تغییرات آب و هوایی دارد بسیار پرطرفدار میباشد. مقاومت و وزن متعادل این لوله باعث شده تا در صنایع مختلف آن را جایگزین پروفیلهای دیگر کنند.
استفاده در صنعت کشاورزی
استفاده درست و بهینه از آب در زمینهای کشاورزی اهمیت بالایی دارد. استفاده از لولههای گالوانیزه به دلیل مقاومت در برابر حرکت ماشینهای کشاورزی و جوندگان و حیوانات میتواند گزینه مناسبی برای زمینهای کشاورزی باشد. این لولهها میتوانند جایگزین مناسبی برای لوله نیوفیت در بخش کشاورزی باشند. کاربرد این لولهها در این صنعت بسیار گسترده است؛ اما معمولا برای کانال کشی شبکه آب استفاده بسیاری دارند.
لوله گالوانیزه گلخانه ای
مزایای استفاده از لوله گالوانیزه گلخانهای در سقف، ستون و پایههای یک گلخانه به دلیل مقاومت بالای آن در برابر رطوبت، ضربه و پوسیدگی است. بکار بردن این لولهها در ساخت اسکلت سازهای گلخانه به دلیل سازگاری بالای آن با شرایط محیطی گزینه بسیار مناسبی است. به علاوه این سازه سبک قابلیت داشتن ساختاری یکپارچه را نیز خواهد داشت.
لوله گالوانیزه برق
از لوله گالوانیزه برق به عنوان پوششی محکم جهت محافظت فیزیکی در برابر هرگونه آسیب به سیمها و کابلها استفاده میشود. برخی از سیمهایی که از زیر زمین رد شدهاند را نیز با استفاده از این لولهها در برابر رطوبت، پوسیدگی، خوردگی و… محافظت میکنند. این لولههای پشتیبان ساختاری را برای پنلها و تجهیزات برق نیز فراهم میکنند. مقاومت فوقالعاده این لولهها در برابر احتراق، خوردگی و زنگ زدگی باعث شده تا بتوان به راحتی آن را در محیطهای باز نیز بکار گرفت.
مخابرات
امروزه خطوط مخابراتی از اهمیت بالایی برخوردارند و بخش بزرگی از ارتباطات جامعه را تشکیل میدهند. بنابراین استفاده از قطعات و تجهیزات باکیفیت در ساختار آن اهمیت به سزایی خواهد داشت. لولههای گالوانیزه در بخشهای مختلفی از جمله دکلهای مخابراتی، تیرکهای خطوط تلفن، برجهای تجهیزات و قسمتهای دیگری که نیاز به حفاظت دارند بکار برده میشوند.
به طور کلی میتوان گفت که تمام صنایع به لوله گالوانیزه نیاز دارند و کاربرد این لوله تنها در موارد گفته شده خلاصه نمیشود. از دیگر کاربردهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت قطعات و بدنه خودرو
- ساخت انواع هواپیماهای تجاری و مسافربری
- تجهیزات بازی مانندترامپولین، نگهدارنده تاب
- تیر چراغ راهنمایی
- تخلیه فاضلاب و تهویه
- پایه تابلوهای راهنمایی و رانندگی
- انرژی اتمی
- حمل و نقل
- راه آهن
- ساختمان سازی
- تجهیزات نظامی
- تیرهای برق
انواع روشهای نصب لوله گالوانیزه
با توجه به کاربردهای فراوان لوله گالوانیزه روشهای مختلفی نیز برای نصب و اتصال این لولهها به کار برده میشود. توجه داشته باشید که استفاده از جوشکاری برای لولههای گالوانیزه به دلیل حرارت بالا باعث میشود لایه فلز روی از بین رفته و دود سفید تولید کند. این دود میتواند باعث مسمومیت، آلودگی محیط و آسیب به دستگاه تنفسی گردد. در ادامه چندین روش مناسب برای اتصال لولهها را معرفی میکنیم. به طور معمول این لولهها را با دنده پیچی به هم متصل کرده و به وسیله مواد مناسب آب بندی میکنند. اتصالات لوله گالوانیزه شامل قفل و کمربند هستند.
نصب کوپلینگ یا بوشن
این روش یکی از پرکاربردترین و متداولترین روشها برای اتصال لولههای گالوانیزه به شمار میرود. با استفاده از کوپلینگ بدون نیاز به حرارت دادن سر لولهها میتوان آنها را به هم متصل کرد. این روش بدون رزوه بوده و برای لولههایی که قطر یکسانی داشته باشند به کار میرود. از لولههایی که از کوپلینگ برای اتصال آن بسیار استفاده میشود، لوله پلیکا فشار قوی و خطوط لوله آتش نشانی هستند.
اتصال رشته ای
در روش اتصال رشتهای به کمک رزوه کشی در بیرون لوله گالوانیزه رزوهای به وجود میآوریم یا با استفاده از قالب آن را متصل میکنیم. مزیت این روش در این است که از داخل لوله نیز پشتیبانی میشود و علاوه بر عدم نشتی استحکام بیشتری نیز خواهد داشت.
سایز لوله گالوانیزه
لوله گالوانیزه مصارف و کاربردهای مختلفی دارد. به همین دلیل در ابعاد و سایزهای متنوعی تولید میشود تا بتواند پاسخگوی نیاز جامعه در تمامی کاربردها باشد. ابعاد رایج و متداولی برای این لولهها در نظر گرفته شده است که تولیدکنندگان بر اساس آن اقدام به ساخت این لولهها میکنند.
گاهی اوقات برای کاربردهای خاص سایزی خارج از ابعاد روتین این لولهها نیاز است. در این صورت میتوان از لولههای سفارشی ساز استفاده نمود. سایز لوله گالوانیزه به طور معمول بین 45.72 تا نهایتا 182.88 سانتیمتر متفاوت است.
قیمت لوله گالوانیزه
از آنجا که این لولهها در انواع مختلفی تولید شده و کاربردهای متفاوتی دارند نمیتوان قیمت ثابتی را برای انواع آن در نظر گرفت. به همین دلیل فاکتورهایی وجود دارند که در تعیین قیمت تاثیرگذار هستند. مواردی که قیمت لوله گالوانیزه را تعیین میکنند شامل موارد زیر هستند:
- نوع و میزان آلیاژ بکار رفته در لوله
- نوع روش ساخت از لحاظ گرم یا سرد بودن
- قطر و سایز لوله
- درصد مقاومت و مستحکم بودن لوله گالوانیزه
- میزان ضخامت لوله
- کیفیت مواد اولیه استفاده شده در تولید لوله
علاوه بر موارد ذکر شده عواملی مانند قیمت لوله خام، قیمت روی، قیمت ورق و میزان هزینههای تولید نیز تاثیر مستقیمی بر قیمت لوله دارند. جهت اطلاع از قیمت و خرید لوله گالوانیزه در ابعاد مختلف میتوانید با مشاوران ما در حیات ایران تماس بگیرید.